top of page
  • Laura

Geboortereportage in Scheemda

Bijgewerkt op: 5 dec. 2022In oktober deed ik een portfolio oproep voor een geboortereportage. Afgelopen April had ik de masterclass geboortefotografie afgerond en dit wilde ik heel graag in de praktijk brengen. Ik kreeg al snel bericht van een a.s. papa en mama uit Borger dat ze graag wilden kennis maken. Op 10 november reed ik naar hun huis in Drenthe voor een kennismakingsgesprek. We hadden al veel app contact gehad, maar ik vind het heel belangrijk dat er in het echt ook een klik is. Ik ben tenslotte wel bij 1 van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. En wat een fijne kennismaking was dit. Wat een lief en warm gezin. Gelukkig was er van beide kanten een ‘klik’ en boekten ze een geboortereportage bij mij. Ze vertelden mij tijdens de kennismaking dat er een geplande keizersnede zou plaats vinden. Kindje lag in stuit en een stuitbevalling zag moeder niet zitten. We bespraken waar ze ging bevallen en welke datum. Welke wensen ze hadden t.a.v. de foto’s en wat ze van mij konden verwachten. We hielden contact en telden af naar de datum van de geplande keizersnede. Deze stond gepland op 23-12-21 in het Ommelanden ziekenhuis in Scheemda.

Op 13-12-21 werd ik in de nacht om 02.00uur ineens gebeld. De vliezen waren gebroken en er was weeën activiteit. Ze hadden het ziekenhuis gebeld en mochten gelijk komen. Ik was een beetje gedesoriënteerd. Het was midden in de nacht en ik had dit totaal niet verwacht. Beetje naïef want een bevalling gaat nooit zoals gepland ;) Ik heb me meteen aangekleed en ben als een speer richting Scheemda gereden. Om 03.00 uur was ik in het Ommelander ziekenhuis. Mama lag aan de CTG. Af en aan kwam er verplegend personeel binnen om te kijken hoe het ging. De gynaecoloog kwam binnen om te vertellen dat het medisch team uit bed was getrommeld. Zodra zij er waren konden we naar de OK. Terwijl we wachtten zat mama regelmatig wat weeën weg te puffen en was papa alvast wat kleertjes aan het uitzoeken.
Om 03.30u kregen we een seintje dat we naar boven mochten. Intussen was mama al klaar gemaakt voor de OK. En het goede nieuws was; ik mocht mee!! Dit was nog wel even spannend gezien de coronamaatregelen.

Eenmaal op de OK aangekomen moesten we ons omkleden. Ja ik mocht ook zo’n leuk pak aan en haarnetje op :) Toen iedereen zover was, kwamen we op de operatiekamer waar mama haar ruggenprik kreeg. Alles werd in zeer korte tijd in gereedheid gebracht. Voor mama was het moment van de ruggenprik wel even spannend. Gelukkig ging het in 1x goed.

Het moment dat hun kindje geboren ging worden was bijna daar. De keizersnede ging vlot en probleemloos. Het was voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was tijdens een bevalling en dat ik überhaupt op een OK aanwezig was. Wat een mooie ervaring. Ik kreeg het zelf allemaal niet heel bewust mee. Het enige wat ik dacht “ik mag geen moment missen” en heb de hele geboorte door mijn schermpje meebeleefd. Ik bleef maar foto’s maken. Wist jij dat een kindje die in stuit ligt ook per keizersnede in stuit ter wereld komt? De gynaecoloog kon haar billetjes niet krijgen en dus kwam ze met de voetjes naar buiten.


En je leest het goed ‘haar’ Het is een meisje. Een prachtig mooi, gezond lief klein meisje genaamd Lily. Daar is ze dan. Ze koos haar eigen geboortedag. Snel werd ze lekker bij mama gelegd. Zo mooi om te zien hoe Lily op haar moeder reageerde toen ze tegen haar begon te praten. Helemaal rustig werd ze. Wat is ze mooi! Die liefde en verwondering. Ook ik moest even een klein traantje wegpinken tijdens dit mooie moment. Wat een emoties. Zo’n prachtig lief kindje op de wereld. Nadat Lily even snel nagekeken was door de verpleegkundige kon het gezin naar de IC. Normaal ga je na een operatie naar de uitslaapkamer, maar deze is dicht in de nacht. Na de IC konden mama en Lily weer terug naar de kraamafdeling waar het genieten echt kon beginnen.

Lieve ouders. Van harte gefeliciteerd met jullie prachtige dochter Lily. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik dit moment met jullie mocht meebeleven. 13-12-21 een prachtige nacht om niet snel te vergeten.


8 weergaven0 opmerkingen
bottom of page